lauantai 8. helmikuuta 2014

Green Zone



Paul Greengrass tunnetaan ennen kaikkea Jason Bourne-trilogiastaan ja Green Zonen voikin tavallaan nähdä itsenäisenä jatko-osana trilogialle. Aivan kuten Bourne-trilogiaa, niin Green Zoneakin voi lähestyä kahdella eri tapaa. Green Zoneen voi suhtautua vain fiktiivisenä toimintaelokuvana tai sitten voi pohtia onko leffan juonella ja todellisilla tapahtumilla yhteyttä toisiinsa, jolloin viihdyttävä toimintapätkä muuttuukin vakavasti otettavaksi elokuvaksi poliiitisesta päätöksenteosta sekä sen seurauksista. Bourne-leffoissahan Matt Damonin esittämä ex-agentti Jason Bourne oli seurausta kunnianhimoisesta ja moraalisesti hyvin arvelluttavasta koulutusohjelmasta, jonka avulla oli tarkoitus suorittaa salaisia teloitusoperaatioita Yhdysvaltojen vihollisia vastaan. Green Zonesakin kritiikki kohdistuu Yhdysvaltojen toteuttamaan poliittiseen manipulointiin, jonka seurauksista joutuvat kärsimään täysin sivulliset ihmiset. Irakin Sotaa perusteltiin siten, että Yhdysvallat väitti Saddamin hallinnolla olevan joukkotuhoaseita, jotka on etsittävä ja tuhottava sekä samalla tuotava Irakiin demokratia. 

No kuten hyvin tiedämme joukkotuhoaseita ei koskaan löytynyt ja Irakin demokratiankin kanssa on vähän niin ja näin. Mitkä olivat Bushin hallinon todelliset motiivit hyökätä Irakiin? Terrorismin vastaisen sodan julistaminen 9/11-iskujen jälkeen edellytti, että Bushin oli tehtävä jotain. Kun operaatiot Afganistanissa eivät tuottaneet nopeita tuloksia ja kun Persianlahden sodan jälkeen Lähi-idän tilanne oli taas kiristynyt siten, että öljyntuotantoa uhattiin tai voitiin rajoittaa, niin syyt hyökkäykset olivat olemassa. Piti vain saada YK:n hyväksyntä hyökkäykselle Irakiin ja se onnistuisi siten, että vedottaisiin joukkotuhoaseisiin. Tapahtuiko näin todellisuudessa? Missä kohtaa fakta ja fiktio sekoittuvat? Vaikeaa, ehkä jopa mahdotonta, sanoa täysin varmasti. Joka tapauksessa kymmenen vuoden aikana Irakissa on kuollut Nato-joukkojen sotilaiden lisäksi valtavasti siviilejä ja inhimillinen tragedia on kiistamatön fakta. 

Green Zonen kaltaiset elokuvat ovat mielestäni erittäin tärkeitä siksi, että vaikka ne olisivatkin ensisijaisesti vain toimintaviihdettä, herättävät ne ainakin jotkut meistä tarkastelmaan yhteiskuntaamme kriittisesti ja pohtimaan päätöksentekijöiden motiiveja. Nuorempana nautin toimintaelokuvissa hienoista action-kohtauksista, mutta nykyään katson usein toimintaleffoja hieman erilaisesta, realistisemmasta näkökulmasta ja pohdin miten leffan kohtaukset voisivat todellisuudessa tapahtua. Green Zonen hienous leffana piilekin juuri siinä, että siitä voi nauttia monella eri tavoin.

Linkki IMDb:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti