lauantai 5. huhtikuuta 2014

Tyttö nimeltä Nikita


Jep, olen palannut viikon työreissulta ja nyt olis taas aika päivittää blogia uuden kirjoituksen muodossa. Tällä kertaa vapaasta viikonlopusta nautiskelu käynnistyi Luc Bessonin mainiolla leffalla Tyttö nimeltä Nikita. Sen pohjalta on tehty myös kuvassa oikealla oleva Bridget Fondan tähdittämä Hollywood-versio nimellä The Assassin ja myös tv-sarja, joka ainakin jossain vaiheessa löytyi Netflixistä, mutta siihen en nyt tällä kertaa kajoa. Kummassakin versiossa juoni on kutakuinkin sama. Joukko nuoria narkkareita yrittää ryöstää apteekin saadakseen helpotusta vieroitusoireisiinsa, mutta poliisit ehtivät paikalle ja seuraa ammuskelu, jonka päätteeksi Nikita joutuu yksin vastaamaan syytteistä ammuskelussa kuolleiden poliisien murhista. Oikeudenkäynnin lopputulos on varsin selvä, mutta sitten tapahtuukin jotain yllättävää... Taidanpa jättää loput kertomatta, jos joku ei ole leffoja nähnyt ja niistä sattuisi kiinnostumaan. 

Salaliittoteorioiden kehittelijöiden yksi ikisuosikeista ovat ns. märkiä operaatioita kansallisille hallituksille suorittavat henkilöt. Termi märkä operaatio yhdistetään yleisesti CIA:n toimintaan, mutta voitanee olettaa, että kaikki suurvallat ovat yrittäneet aikojen saatossa toteuttaa epämääräisiä tiedustelu- ja sotilasoperaatioita, joita ei kansainvälisen oikeuden mukaan saisi tehdä. Luonnollisesti näistä operaatioista pidetään hyvin matalaa profiilia, ja oikeastaan ainoat edes jollain tapaa luotettavat lähteet toteutuneista operaatioista ovat entisten erikoisjoukkojen ja tiedusteluoperaattorien muistelmakirjat, joissa on ehkäpä ripaus totuutta mukana. 

Joka tapauksessa Nikita joutuu elämään hyvin erikoista kaksoiselmämää salaisten tehtävien ja normaalin elämän välillä. Sekä ranskalaisessa orkkisversiossa, että Hollywood-tuotannossa, itseäni viehättää leikittely realisimin ja täyden fiktion välillä. Periaatteessa tapahtumat voisivat olla totta, mutta toisaalta tuskimpa nyt sentään. Leffat ovat tavallaan B-luokan toimintaleffoja, mutta itselleni varsinkin Bridget Fondan tähdittämä versio on hyvin rakas, koska se oli aikoinaan yksi ensimmäisistä näkemistäni K-16 toimintaleffoista. Luonnollisesti en itse ollut lähelläkään tuota maagista 16 vuoden ikää, joten leffa teki lähtemättömän vaikutuksen pojankloppiin, joka tuolloin olin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti