maanantai 15. syyskuuta 2014

The Unit - Kasvottomat sotilaat

Jep, eli jatkanpa siitä mihin eilen lopetin. Vuosina 2006-2009 kuvattiin (Eric L. Haneyn kirjaan perustuva) The Unit - Kasvottomat sotilaat tv-sarjaa neljän kauden verran. Hollywood on viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana tuottanut lukuisan määrän sotilastoimintaan liittyviä leffoja ja sarjoja. Miksi The Unit ansaitsee nousta esiin tuosta joukosta? Mielestäni monestakin eri syystä. The Unit käsittelee Delta Forcea, josta ei kovin montaa leffaa ole tehty. Eric L. Haney on ollut mukana tv-sarjan käsikirjoitusta tehtäessä ja yksikön tehtävät ovat hyvin monipuolisia monipuolisia sekä mielenkiintoisia. Parasta on kuitenkin realismi. 
 
Tehtävien suunnittelu ei ole helppoa eikä yksinkertaista. Jokaista yksityiskohtaa mietitään ja tehtäviä harjoitellaan etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Kyse ei ole varsinaisesti mistään erikoistehosteilla rämistelystä ja pelkästä toiminnasta, vaan osa tehtävistä epäonnistuu ja usein näyttävän toiminnan sijasta olennaista on toteuttaa tehtävä mahdollisiman huomaamatta. Sarjassa kuvataan mielestäni varsin hyvin myös sitä, miten vaikeaa vaarallisen sekä huippusalaisen työn ja normaalin elämän yhteensovittaminen on. Monissa entisten erikoisjoukkojen jäsenten kirjoissa korostetaankin juuri tätä osa-aluetta, johon ei voi kouluttautua tai valmistautua. Operaatiot ja komennukset alkavat ja loppuvat tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin, mutta kotiin palatessa sotilaan täytyy kyetä unohtamaan työnsä ja sopeutua siviilielämään. Myös perheenjäsenet joutuvat kärsimään ja yksikkö on käytännön syistä oma pieni yhteisönsä, jossa eläminen vaatii uhrauksia puolin ja toisin.

Eric. L Haneyn oma aktiivipalvelus yksikössä sijoittui 80-luvulle ja tv-sarjan tapahtumat ovat 2000-lukua, sillä erotuksella, että Irakilla ja Afganistanilla ei ole niin suurta roolia kuin todellisuudessa lienee ollut. Mielestäni sarjan tapahtumien sijoittaminen nykyaikaan on onnistunut ratkaisu. Voi hyvinkin olla, että ne eivät ole niin realistisia, kuin 80-luvulle sijoitetut tapahtumat olisivat voineet olla, mutta kokonaisuutta ajatellen ratkaisu on onnistunut. Sarjan neljä tuotantokautta muodostavat mainion draaman kaaren. Tapahtumat eivät etene liian nopeasti, mutta eivät kuitenkaan junnaa paikallaan. Neljännen tuotantokauden loppuhuipennus on ehkäpä hieman liian dramaattinen, mutta toisaalta yksikön toimintaympäristössä mitään ei tapahdu sattumalta eivätkä asiat välttämättä ole siten, kuin voisi ensivaikutelman perusteella olettaa. Epäilemättä näin on todellisuudessakin. Sarja on mainiota viihdettä aihepiiristä kiinnostuneille, mutta myös kunnianosoitus erikoisjoukoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti