sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Eric L. Haney - Inside the Delta Force



Eric L. Haney on eläkkeellä oleva entinen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen aliupseeri (Command Sergeant Major, joka on korkein aliupseerin arvo) ja kirjassaan hän on kertonut oman tarinansa siitä, miten hänestä tuli Delta Forcen operaattori sekä millaista oli palvella jenkkiarmeijan terromisminvastaisessa erikoisyksikkössä. Kirja jakautuu kolmeen osaan siten, että aluksi Haney kertoo siitä, miten hän tuli valituksi Delta Forceen, sen jälkeen siitä miten vastaperustetun erikoisyksikön kouluttautuminen toimintavalmiutuuteen tapahtui sekä lopuksi eräistä operaatioista, joissa hän oli mukana 80-luvun aikana. Itse löysin ensin The Unit tv-sarjan, joka on Suomessakin pyörinyt telkkarissa ja joka perustuu Haneyn kirjaan. Aion kirjoittaa myös tv-sarjasta, mutta päätin käytännön syistä jakaa The Unit:in käsittelyn kahteen osaan ja aloittaa Haneyn kirjasta. Kirja kiinnosti minua kahdesta eri syystä. Ensiksikin kiinnostukseni military-juttuihin, on aina kulminoitunut erityisesti erikoisjoukkoihin, ehkäpä siksi, että ne edustavat modernin sotilastoiminnan keihäänkärkeä ja toisaalta erikoisjoukot vain ovat kaikessa salaperäisyydessään äärimmäisen kiehtovia. Toiseksi Haneyn kirja sukeltaa lähihistoriassa itseäni suuresti kiinnostavaan ajanjaksoon eli 80-luvun tapahtumiin tuolloisissa maailman kriisipesäkkeissä. 

Eversti Charlie Beckwith perusti Delta Forcen 70-luvun lopussa. Uuden erikoisyksikön kehittäminen toimintakykyiseksi iskujoukoksi ei tietenkään tapahtunut yhdessä yössä. Pelkästänään yhdysvaltojen armeijalla oli jo tuolloin Vihreät baretit ja Ranger-joukot, muiden aselajien erikoisyksiköistä puhumattakaan. Miksi sitten Delta Forcea tarvittiin? Eversti Beckwithin lisäksi myös muutamat muut tahot olivat havainneet, että millään armeijan, poliisin tai muiden valtion virastojen osastoilla ei ollut kykyä reagoida uudenlaisen terrorismin aiheuttamiin uhkiin. Poliisien erikoisyksiköt kykeninät toimivaan vain paikallisesti ja sotilasyksiköt oli koulutettu toimimaan sotilaita vastaan jne. Eric L. Haneytä on kritisoitu siitä, että hän tituleeraa itseään Delta Forcen perustajajäseneksi ja ottaa liikaa kunniaa itselleen. Haneyn kuvaus siitä miten erikoisyksikön jäseneksi tullaan ja miten uutta yksikköä kehitettiin vastaamaan uudenlaisiin terrorismiuhkiin on kuitenkin hyvin mielenkiintoista luettavaa. Kokeneiden ammattisotilaiden oli opittava ajettelemaan kuten terroristit, heidän oli kyettävä toimimaan itsenäisesti tai pienissä ryhmissä ja hetkeäkään ei ollut hukattavana, koska esim. lentokonekaappauksista oli tullut 70-luvulla terroristeille tehokas toimintapa hankkia näkyvyttä omalle aatteelleen. 

Moderni teknologia on mullistanut tavallisen elämämme lisäksi myös perusteellisesti modernin sotilastoiminnan. Silti yhä edelleen nykyiset erikoisyksiköt käyttävät samantapaisia organisaatio-rakenteita sekä tiettyjä perustaktiikoita kuin esim. 80-luvulla Delta Force ja brittien SAS. 2000- luvun aikana Afganistanissa ja Irakissa Erikoisjoukot olivat hyvin merkittävässä roolissa, kun vihollisen rintamalinjaan ei voinut iskeä perinteisin menetelmin, koska viholliset piiloutuivat tavallisten ihmisten joukkoon ja ainoa tapa jolla heihin pääsi käsiksi, olivat yölliset iskut tiedustelutietojen perusteella siviilikohteiden keskelle. Uskallan väittää, että vaikka terrorismin vastainen sota ei tule koskaan terrorismia kitkemään pois, niin ilman Delta Forcen kaltaisia erikoisyksiköitä länsi-Eurooppa ja Yhdysvallat olisivat huomattavasti turvattomampia paikkoja kuin ne nykyään ovat. Pitkällä aikavälillä terrorismin poistaminen edellyttää aidon demokratian edellytysten luomista valtioihin, joissa demokratiasta voidaan vasta haaveilla, mutta ennen kuin diplomaatit ja muut valtioiden päämiehet onnistuvat maailman rauhan parissa, niin Delta Forcelle tulee riittämään töitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti