keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Ashes to Ashes


Brittien yleisradioyhtiö BBC on tunnettu laadukkaista tuotannoistaan, mutta BBC:n sarjat ovat poikkeuksetta niin totaalisen peribrittimeininkiä, että niistä täytyy nauttia kohtuullisina annoksina. Muuten seuraa väistämättä yliannostus brittikulttuuria, tai siis näin ainakin omalla kohdallani. Vuonna 2008 päivänvalon näki Life on Mars - sarjan jatko-osa Ashes to Ashes. Viime viikolla vietin viimeistä kesälomaviikkoani maalla "mökillä" ja aikani kuluksi päätin pitkästä aikaa katsoa sarjan ekan tuotantokauden. 

Sarjan konsepti on melko hämmentävä. Rikostarkastaja Alex Drake (Keeley Hawes) joutuu ammutuksi ja vaipuu koomaan sekä vuoteen 1981. Hän joutuu sopeutumaan elämään ilman modernia teknologiaa ja ennen kaikkea sietämään esihistoriallisia kolleegojaan sekä super machoa cowboy rikosylitarkastaja Gene Huntia (Philip Glenister). Normaalisti suhtautuisin tälläiseen epämääräisesti science fictioon viittaavaan aikamatkailuun hyvin skeptisesti, mutta kun kyseessä on aikamatka kultaiselle kasarille ja BBC:n laadukkaasti toteuttamana, on lopputulos erittäin herkullista sekä viihdyttävää tv-draamaa. Oivallisesti käytetty musiikki ja korostetusti esiin tuotu kasarimeininki osuvat omaan makuuni erinomaisesti. Sarjan juoni on melko kevyttä perushuttua, mutta jotenkin kokonaisuus on kuitenkin hämmästyttävän tasapainoinen ja kohtuuden rajoissa pysyvä, siten, että kasarifiilistely ei karkaa komedian puolelle. 


Omasta levyhyllystäni löytyy myös kaksi Ashes to Ashes soundtrackiä. Sarjaa on kaiken kaikkiaan tehty kolme tuotantokautta, joten toki niihin varsin kattava setti mahtuu musaakin. Soundtrackit on koottu mielestäni melko hyvää makua osoittaen ja vain hieman ylikorostuneesti brittisoundin suuntaan. Useinhan kasarikokoelmissä on muutama huumoribiisi, jotka pilaavat kokonaisuuden, mutta omaan makuuni sopivasti post punkia, kasaridiscoa ja pop hittejä yhdistelevät levyt yksinkertaisesti rokkaavat. Levyissä on hienot pahvikannet ja yksi sarjan kohokohdista - punainen Audi Quatro. Kohokohtina voisi mainita Visagen Fade to Greyn, joka sarjassa todella hienossa discokohtauksessa. Muita kovia ovat mm. Duran Duran - Girls on Film, Ultravox - Vienna, Phil Collins - In the Air Tonight, The Specials - Rat Race ja Blondie - Atomic.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti