sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Statham


Jaa-a, mitäköhän tästäkin kirjoittaisi? :D Ajattelin vaihteeksi vähän nollata ajatuksia ja siihen tarkoitukseen Statham-boksi sopii kuin nyrkki nenään. 5 x Statham sisältää leffat Crank, Transporter 3, Lock, Stock & Two Smoking Barrels, Rogue Assassin ja Revolver. Crank eroaa selkeästi muista leffoista. Tai no miten sen nyt ottaa, mutta se on joka tapauksessa puhtaasti toimintakomedia, kun taas muut leffat ovat ennen kaikkea toimintapätkä, tosin mustalla huumorilla sekä sopivasti ironialla höystettyinä. Crank oli ainoa boksin leffoista, jota en ollut aikaisemmin ennen boksin hankkimista nähnyt, tosin sekin taitaa Netflixistä löytyä. Lock, Stock & Two Smoking Barrels on Guy Ritchien ohjaama kulttiklassikko, josta kirjoitin jo aiemmin, joten ei siitä sen enempää. Transporter-leffat taas ansaitsisivat kokonaan oman blogitekstinsä, joten voi olla, että jossain vaiheessa sellaisen saan aikaiseksi.

Crankin idea on melko simppeli. Jason Stathamin esittämä palkkatappaja Chev Chelios myrkytetään ja hänellä on tunti aikaa kostaa ennen kuolemaansa. Ainoastaan adrenaliini pitää Checin hengissä, joten luvassa on taattua Hollywood-rymistelyä koko rahan edestä. Crank on malliesimerkki aivot offille-leffasta. Leffassa on muutama varsin hauska kohtaus ja actionia riittää. Itse henkilökohtaisesti pidän kuitenkin enemmän vakavammin otettavista toimintaleffoista, joissa viljellään ironista huumoria vain mausteeksi kuten esim. Lock, Stock & Two Smoking Barrels. 

Stathamin on vuoden -98 läpimurtoroolistaan lähtien esittänyt käytännössä samaa roolia aina uudestaan kerta toisensa jälkeen. Hänen karismansa on kuitenkin kestänyt ajan patinaa ainakin toistaiseksi hämmästyttävän hyvin. Ehkäpä onkin niin, että juuri tietty ironisuus ja kieli poskella meininki yhdistettynä kolmen päivän sänkeen luo Stathamin roolihahmoille uskottavuutta, joka kestää vuodesta toiseen. Monet pitävät varmaankin Stathamia vielä pikkupoikana vaikkapa Chuck Norrisiin, Bruce Willikseen tai Arskaan verrattuna. Itse kuitenkin pidän hyvin paljon Stathamin tavasta vetää roolejaan uskottavasti, mutta ilman yliyrittämistä. Rogue Assassin on varsin mainio perustoimintapätkä ja Revolver on taasen Guy Ritchien leffa, jossa Statham pääsee loistamaan tuttuun tyyliinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti