maanantai 27. tammikuuta 2014

Liza Marklund - Vastalauseita


Liza Marklund on tunnettu ennen kaikkea Annika Bengtzon -dekkareistaan tai ainakin itse olen niiden kautta tutustunut sekä ihastunut Marklundin kirjoihin. Vastalauseita on kuitenkin kolumnikokoelma Marklundin eri lehdissä julkaistuista kolumneista. Marklund on työskennellyt useita vuosia toimittajana ennen kirjailijan uraansa ja myös kirjailijan uransa aikana. Häntä voinee luonnehtia mediapersonaksi, joka kirjoittaa fiktion lisäksi myös erinomaisia faktatekstejä. Olen aiemmin lukenut Marklundin dekkareiden lisäksi hänen ja Maria Erikssonin yhdessä kirjoittaman kirjan Uhatut, jota on ainakin markkinoitu tositaphtumiin perustuvana kertomuksena erään naisen ahdingosta, johon hän on joutunut rakastuttuaan väärään mieheen. Uhatut, kuten Vastalauseitakin, on osittain melko vahvojakin tunteita herättävä kirja, jota lukiessa ei voi olla pohtimatta, että elänkö todellakin samassa yhteiskunnassa kuin näiden kirjojen hahmot. Marklund on joutunut mielipiteidensä ja periksiantamattomuutensa takia monesti Ruotsissa hurjaan mediapyöritykseen. Vastalauseita kirjassaan Marklund esittelee välillä hyvinkin henkilökohtaisesti taustoja hänen teemoilleen ja mediassa esittämilleen näkemyksilleen. Marklund kertoo mielellään olevansa feministi ja naisnäkökulma onkin hänen koko kirjallisen tuotantonsa kantava sekä yhdistävä teema.

Kirjoitan nautiskeijan blogia ja oma teemani on kirjoittaa itselleni nautintoa tuottavista asioista. Miten feministinen kolumnikokoelma voi olla nautittavaa luettavaa? Helposti :) Toisinaan Marklund kärjistää liikaa ja hänen kirjoitaan syntyy helposti käsitys, että Ruotsalaisten naisten asema nyky-yhteiskunnassa olisi täysin kestämätön. Näinhän ei tietenkään ole ja Vastalauseita kirjassassaan Markulund itsekin kirjoittaa siitä, miten etuoikeutettu hän on ollut siksi, että hän syntynyt Ruotsiin - maailman tasa-arvoisimpaan ja solidaarisimpaan maahan. Marklundin fiktiivisten dekkareiden sankaritar Annika Bengtzon elää hyvin samankaltaista elämää kuin Marklund itse on elänyt ja ehkäpä juuri siksi olen niin ihastunut Marklundin kirjalliseen tuotantoon. 

Marklundin kirjoja on melko luontevaa verrata Stieg Larssonin Millenium-trilogiaan niiden hyvin samankaltaisten teemojen takia. Itselleni Larssonin kirjat edustavat kuitenkin perinteisempää hyvin maskluliinista lähestymistapaa dekkareihin, kun taas Marklundin kirjoissa itseäni viehättää erityisesti se, miten Marklund sekoittaa naisellisella otteellaan hyvinkin arkista perhe-elämää dramaattisiin väkivallantekoihin. Vastalauseita kirjan kolumnit avaavat Marklundin tuotantoon tutustuneelle lukijalle syitä, miksi -marklund haluaa kirjoittaa erityisesti naisiin kohdistuvasta väkivallasta kirjoistaan. Kirjasta löytyy kuitenkin myös mm. terrorisminvastaiseen sotaan ja aidsiin liittyviä kirjoituksia eli Marklund ei jumiudu liiaksi nais-teemaan, vaan käsittelee ilahduttavan monipuolisesti omaa elämäänsä sekä uraansa kirjassaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti